به گزارش راهبرد معاصر؛ کاخ سفید پس از خروج یکجانبه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در ماه می گذشته، تحریمهای همهجانبهای علیه ایران اعمال کرده که مقامات آمریکا آنها را «نیرومندترین تحریمهای تاریخ» توصیف کردهاند. با این حال، عبدالستار قاسم، تحلیلگر مسائل خاورمیانه، طی یادداشتی در روزنامه رأی الیوم، اعلام کرد که همه توطئههای آمریکایی، صهیونیستی و عربی علیه ایران شکست خورده و باعث استحکام و صلابت نظام ایران شده است.
این کارشناس، که طبق گفته خودش به طور بیطرفانه به مسئله تحریمها پرداخته است، با برشمردن نقاط قوت ایران و نقاط ضعف آمریکا، دلایل پیروز شدن ایران را تشریح کرد. به نوشته قاسم، ایران چند نقطه قوت دارد، نخست آنکه این کشور در همه بحرانهای گذشته پیروز شده است. به عنوان نمونه، ایران غلیرغم همه توطئههای عربی، با قدرت بیشتر از جنگ با عراق خارج شد. علاوه بر این، ایران در برابر تحریمهای ائتلاف غربی، متشکل از فرانسه، بریتانیا و آمریکا، هم مقاومت کرده است.
به نوشته قاسم، ایران در برابر فشارهای خارجی بر دو امر مهم تمرکز کرد: خودکفایی در مواد غذایی و توسعه دادن توانمندیهای نظامی برای تامین امنیت کشور و شهروندان.
این کارشناس، بهرهمند بودن از پایگاه گسترده مردمی را دومین نقطه قوت نظام ایران دانست و افزود این حامیان حاضرند در راه حفظ این نظام جان دهند. نظام ایران یک مردمسالاری دینی است.
سوم؛ آمریکا نمیتواند ایران را به طور کامل محاصره کند، زیرا کشورهای با ارادهای وجود دارند که با اقدامات آمریکا مخالفند. روسیه، چین و تاحدودی هند تحریمهای آمریکا را نمیپذیرند و ممکن است که به آن پایبند نشوند. چین یکی از بزرگترین مشتریان نفت ایران است و با توقف خرید نفت از ایران موافق نیست. ایران به هند و چین نزدیک است و هزینه حمل و نقل نفت بین آنها اندک است. علاوه بر این، کشورهای دیگری، نظیر عراق و ترکیه، هم وجود دارند که تردیدهایی درخصوص درخواستهای آمریکایی دارند.
چهارم؛ ایران بازدارندگی نظامی دارد. اگر دشمنانش از پیروزی بر آن مطمئن بودند، سالها پیش به آن حمله میکردند. آمریکا و متحدانش از مخاطرات جنگ با ایران آگاه هستند. خصوصا که پایگاههای نظامی آمریکا در تیررس موشکهای ایران هستند. ایران موشکها و توانمندیهای بزرگ دریایی دارد که میتواند به آمریکا خسارتهای بزرگی وارد کند. علاوه بر این، ایران میتواند با زدن تاسیسات نفتی کشورهای عربی در خلیج فارس، یک بحران جهانی نفتی بوجود بیاورد.
پنجم؛ در عرصه بین المللی، منطق ایران از منطق آمریکا قویتر است. به لحاظ سیاسی و دیپلماتیک، موضع ایران از موضع آمریکا مقبولیت بیشتری دارد، چون بر پایبندی به قطعنامههای شورای امنیت متکی است. کشورهای اروپایی امضاکننده توافق هستهای به این توافق پایبند هستند و از آمریکا میخواهند که به این توافق پایبند شود. این کشورها بر آمریکا شورش نخواهند کرد، اما از تایید سیاست آمریکا علیه ایران خودداری خواهند کرد.
قاسم در ادامه به نقاط ضعف آمریکا پرداخت و پنج نقطه ضعف برشمرد. نخست آنکه، ملت آمریکا و همچنین اعضای کنگره تمایلی به جنگ با ایران ندارد و نمایندگان آمریکا برای اختصاص دادن پول برای جنگ با ایران آماده نیستند. البته این در صورتی است که دونالد ترامپ طبق نصیحت جان بولتون تصمیم بگیرد با ایران وارد جنگ شود. مردم و نمایندگان آمریکا میدانند که جنگهای آمریکا در منطقه شکست خورده است. این کشور در افغانستان و عراق شکست خورده و در یمن و سوریه هم شکست میخورد. شاید دولت فدرال آمریکا هنوز عبرت نگرفته است، اما مردم آمریکا از جنگ خسته شدهاند. اگر جنگی صورت بگیرد و ایران بتواند خسارتهای چشمگیری به آمریکا وارد کند، افکار عمومی آمریکا علیه این جنگ اقدام خواهد کرد.
دوم: جغرافیا و ترکیب جمعیتی ایران، مانند مانعی در برابر آمریکا عمل میکند و آن را از حمله به ایران دلسرد میکند. ایران به لحاظ مساحت و جمعیت، کشور بزرگی است و در سراسر کشور پایگاههای نظامی دارد. آمریکا در حمله به عراق به دو هزار جنگنده نیاز پیدا کرد و اگر به ایران حمله کند به دو برابر این عدد نیاز خواهد داشت.
سوم: ایرانیان باهوش هستند و تدابیری برای حمله احتمالی آمریکا یا اسرائیل اتخاذ کردهاند. آنها زیر زمین سایتهای نظامی مستحکمی ایجاد کردهاند.
چهارم: ایران میتواند دوستان آمریکا و نیز پایگاههای نظامی آن در منطقه را هدف قرار دهد. مضاف بر این، آمریکا اثرات ویرانی احتمالی تاسیسات نفتی در منطقه و نیز تنگه هرمز را هم در نظر میگیرد.
پنجم: آمریکا به لحاظ دیپلماتیک موضع ضعیفی دارد و در مسئله توافق هستهای سایر کشورها با آن همراه نیستند. کشورهای اروپایی از این جمله هستند و برای دور زدن تحریمهای آمریکا تلاشهایی میکنند.
قاسم در پایان با استناد به دلایل مزبور به این نتیجه رسید که تحریمها علیه ایران شکست خواهد خورد.
منبع: فرارو